MILJØVENNLIG OG TRENDY

Skrevet av: Anna Elvarda Hjøllo

Vi lever i et bruk-og-kast samfunn. Alt for mange kjøper klær de bare bruker ett par ganger før de kaster det. I de fleste tilfellene kunne klærne vært brukt om igjen, da de fortsatt er i god stand. Å sy om sine egne klær er heldigvis blitt mer populært.

Jeg spurte ulike folk på gaten hva de syntes om gjenbruk av klær og hvordan vi kan bli flinkere til å kaste mindre.

 

Hva foreslår du vi burde gjøre for å endre bruk-og-kast samfunnet vårt?

-De unge har blitt flinkere til å ikke kaste alt, men vi kan bli enda bedre. Svigerdatteren min og hennes venninner gir bort barneklær som deres egne barn har vokst ut av, til andre som trenger dem, forteller Ingrid (63 år).

Hun mener vi må oppmuntre hverandre til å ikke kaste klær som andre kan ha nytte av.

-Jeg og mine venninner arrangerer byttefester hjemme hos hverandre to ganger i året. På disse festene tar alle med seg klær som ikke passer lenger, eller klær de har gått lei av. Alt legges på bordet, og så er det førstemann til mølla til å ta de klesplaggene du ønsker. Dette er en morsom måte å få noen nye klær i klesskapet. Samtidig blir man kvitt klær uten å kaste det, forteller Annikken (37 år)

Anniken vil anbefale så mange som mulig å bytte klær med hverandre. Dette er en gøy måte å kvitte seg med klær, samtidig som du får noen nye klesplagg. Det er også sosialt og det koster ingenting.

 

Har du kjøpt klær du aldri har brukt?

fretex.png

På Fretex kan man kjøpe unike, brukte klær for en billig penge! Foto: http://mari-alena.com/page/11/ (08.04.2015

-Ja, det har jeg. Et bomkjøp kan skje når man har det travelt, men da gir jeg det heller til Fretex, sier Ingrid.

På Fretex kan man kjøpe unike, brukte klær for en billig penge. Her kan man finne alt fra brudekjoler, til vanlige hverdagsklær, jakker, merkeklær og mye annet. Mange kjøper billige klær på Fretex og syr dem om. Her er det bare fantasien og kreativiteten som setter grenser!

22 år gamle Sunniva kjenner seg igjen i det Ingrid sier om bomkjøp. Selv har hun løst situasjonen med å sy om klærne.

-Jeg har faktisk satt meg bak symaskinen et par ganger og sydd om klærne.                                                                                                                   Jeg har fått mange ideer på hvordan jeg skal sy om klærne mine fra kjendiser som Jenny Skavlan, sier Sunniva (22 år).

-Skjørtet jeg går med nå er faktisk et av mine vellykkede sy-om-prosjekter, tilføyer Sunniva med et smil før hun går videre.

 

Hva kan være med på å påvirke de unges syn på gjenbruk?

-Forbilder, som Jenny Skavlan, har allerede vært med på å påvirke manges syn på gjenbruk. Hun designer klærne på nytt, og resultatene blir ofte veldig fine. Hun har i hvert fall påvirket meg til å ville sy om klærne mine. Når de unge ser at kjente folk, som Jenny, stiller seg positivt til å bruke klærne på nytt, vil de kanskje synes det er kult, sier Christina (27 år).

Christina mener at de unge lar seg påvirke av hva kjente folk mener. Derfor bør kjendisene være med på å hjelpe til å sette gjenbruk i fokus, ved for eksempel å vise at de bruker brukte klær selv.

-Retro og vintage er jo inn! Tilføyer Christina. -Jeg bruker klær jeg har arvet fra min mor, min bestemor og til og med min oldemor.

-Jeg syntes vi bør bli flinkere til å gi hverandre komplimenter. Folk vil kanskje føle seg bedre i det de går i hvis folk sier fine ting. Jenter har ofte en tendens til å føle seg ekstra usikker, derfor må man bygge hverandre opp, sier Arne (77 år).

 

Det er tydelig at Jenny Skavlan er et sentralt navn innen redesign og gjenbruk.

 

Hun har vært med på å gjøre gjenbruk mer akseptert. Hennes 287 000 følgere på bildedelingstjenesten Instagram, samt utallige opptredener i ulike medier, har gjort det enkelt for henne å nå ut til flere. På Instagram legger hun ut bilder som inspirasjon til hvordan man kan sy om sine egne klær, og hun legger også ut instruksjonsvideoer på Youtube. I tillegg til dette har hun en blogg hvor hun når ut til mange. Jenny har holdt flere kurs hvor hun lærer andre hvordan man kan bruke et klesplagg i ulike antrekk og hvordan man syr om et plagg. Boka hennes «sy-om» fikk god kritikk og mye oppmerksomhet i media.

– Jeg vil at folk skal se potensialet i klærne sine. Du har ofte utgangspunktet i skapet ditt, på loftet eller i kjelleren til moren din. Jeg klør i fingrene av å tenke på alt som ligger i kjellere rundt omkring, sier Jenny Skavlan i magasinet kk.

Det er ikke bare Skavlan som har latt seg rive med av sy-om-trenden. Kronprinsesse

klær.png

Foto: JennySkavlan.com

Mette-Marit har også blitt bitt av basillen. Hun har bidratt til gjenbrukstrenden ved å legge ut sine egne og barnas klær på «Bloppis.no». Dette er et loppemarked på nett som blir mer og mer brukt i tillegg til andre gjenbruksnettsteder som «finn.no».

 

Å sy om er både miljøvennlig og trendy.Følg trenden og let etter skjulte skatter på loft og i kjeller, for nå er det gjenbruk som gjelder!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s